Okulumuz TEK Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Avrupa Birliği IPA 2 fonları kapsamında “Bütünleştirici eğitim için sosyal, duygusal, doğal öğrenme adımları” kapsamında öğretmenlerimizce hazırlanan proje çalışmalarından ürünlerin yer aldığı bu öğretmen kitabı hazırlandı.
Projeyle, özel eğitim hizmetlerinin kalitesini arttırmak, kaynaştırma/bütünleştirme uygulamalarında öğretmen niteliklerini arttırmak, farkındalık oluşturmak, öğrenci, öğretmen, aile ve toplum arasındaki iş birliğini güçlendirmek amaçlanarak birbirinden farklı alanda pek çok faaliyet yürütüldü. Özel gereksinimli öğrencilerimizin eğitim ortamlarından kapsayıcı eğitim anlayışıyla ve en üst düzeyde yararlanabilmeleri için; fiziksel ortamda kapsayıcılığı sağlamaya yönelik yapım ve tadilatlar, eğitsel materyal alımları, deneyim paylaşım toplantıları, eğitim kongrelerine öğretmenlerimizin katılımı, yarı zamanlı kaynaştırma uygulamaları kapsamında oryantring etkinliklerinin yapılması, okul bahçesinde kapsayıcı açık hava sınıfı oluşturulması, özel eğitim sınıfı öğrencilerinin katılımıyla sanat atölyeleri programı, veli katılımlı kapsayıcı eğitim uçurtma şenliği, gönüllü velilerimize yönelik sosyal duygusal öğrenme becerileri oturumları gibi pek çok faaliyet gerçekleştirildi.
Okul temelli bir anlayışla ve akademik alanın bilgilerinden süreklilik arz eden eğitimler aracılığıyla beslenerek öğretmen niteliklerini güçlendşrmek üzere çeşitli öğretmen eğitimleri gerçekleştirildi. Seminer, atölye çalışmaları, akademisyenlerin danışmanlık vermek üzere aylık okul ziyareti gerçekleştirmeleri, aylık tematik online eğitimler yapıldı. Bu eğitimlerde özel eğitim, kapsayıcı eğitim, sosyal duygusal öğrenme ve doğada öğrenme konularına odaklandı. Gerek özel eğitim gereksinimli, gerekse normal gelişim gösteren çocuklarımızın osyal duygusal becerileri bütünleştirici eğitim anlayışıyla öğrenmeleri konusunda öğretmenlerimizin bilgi ve becerilerini güçlendirmeleri oldukça önemli.
Bu kaynak kitapta, öğretmenlerimizin, akademisyen ve uzmanlardan aldıkları danışmanlık ve eğitimlerden faydalanarak yaklaşık bir buçuk yıl boyunca düzenli olarak gerçekleştirdikleri zümre toplantılarıyla işbirliği içinde kapsayıcı eğitim anlayışıyla hazırladıkları ve uyguladıkları ders planları, etkinlik ve çalışma kağıtlarından örnekler yer alıyor. Kitaba sığmayan eğitsel materyallerin dijital ortamda ulaşılabilmesi de mümkün.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesinin Program Otoritesi ve Sözleşme Makamı olduğu İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Programı kapsamındaki “Bütünleştirici Eğitim İçin Özel Eğitim Hizmetlerinin Kalitesinin Arttıtılması Hibe Programı’na okulumuzun yaptığı proje başvurusunun kabul edilmesiyle birlikte 20 Eylül 2021 tarihinde “Bütünleştirici Eğitim İçin Sosyal-Duygusal-Doğa Öğrenme Adımları” isimli projemizi uygulamaya başladık.
Projemizin ortalık yapısı üç kurumdan oluşuyor: Başvuru sahibi ve proje koordinatörü TEK Mehmet Akif Ersoy İlkokulu. Eş-başvuru sahibi Sıtkı Koçman Üniversitesi. Yatağan Belediyesi ise projemşzde iştirakçi olarak yer aldı. Uygulama süresi 23 ay olan projemizle, kapsayıcı eğitim anlayışıyla özel eğitim hizmetlerinin kalitesinin arttırılmasına katkı sağlamayı hedefledik. Özellikle iki alana odaklandık “ sosyal duygusal öğrenme” ve “açık havada ve doğa sınıfında yaparak-yaşayarak öğrenme” alanlarına.
Proje Dökümanları İçin Aşağıdaki Linke Tıklayınız...
https://drive.google.com/drive/folders/1S2YJqfYuassZNSs5SOnLQMsgXey0IynR